În orice țară dezvoltată și cu potențial, industria reprezintă principalul pilon de echilibru și de dezvoltare pentru o economie solidă, pentru a susține comunitatea și societatea. Pentru ca România să își poată atinge potențialul de dezvoltare, avem nevoie de dezbatere intensă și de acțiuni concrete în acest sens: este nevoie să vorbim despre REINDUSTRIALIZARE, un subiect pentru multă vreme ocolit, pur și simplu din lipsa capacității de a realiza pași semnificativi în această direcție.

Iar la ROCA Industry ne-am asumat întru totul acest obiectiv ambițios: de a trezi gigantul latent numit industria României și de a-l poziționa pe harta marilor performeri europeni.

Conform datelor World Bank, ramura industrială a Germaniei aduce în PIB aproximativ 26,7%, în Polonia 27,9%, iar în Franța 16,7%, în timp ce în România industria are un aport de 27,8% în PIB. Astfel, industria României este una semnificativă, însă mai este mult până departe – este nevoie de investiții consistente pentru a construi o industrie performantă, bazată pe tehnologii adecvate și o orientare a produselor către aplicații ale viitorului, pentru ca industria să poată susține economia și dezvoltarea țării.


Oportunitățile prin piața de capital. Industria românească pe Bursă  

Consider că o piață de capital pe deplin funcțională pune la dispoziție noi surse de finanțare pentru întreprinderi, companii și jucători din piață, astfel încât acestea să poată realiza cât mai eficient o expansiune și o dezvoltare regională. Piața de investiții are perspectivele de a deveni un contributor valoros în economia națională, deoarece în România, 0,02% din PIB este reprezentat de investițiile de private equity vs. 0,7% din PIB la nivelul UE. Astfel, potențialul de creștere al acestor tipuri de investiții ne arată un viitor îndreptat către dezvoltare și către finanțări diverse într-un mileniu marcat de dinamism.

Pentru dezvoltare, industria românească are nevoie de capital privat, de focus investițional pe acest domeniu, unul din argumentele care susțin și intenția noastră de a lista ROCA Industry pe piata principală a Bursei de Valori București, în acest an.  În prezent, suntem listați pe piața AeRo a Bursei de Valori București și ne îndreptăm către piața principală. Acest pas a venit în traseul companiei noastre ca un lucru firesc, pentru atingerea performanțelor dorite și pentru transformarea companiei într-un etalon în piață. Listarea la bursă ne ajută să creăm vizibilitatea și credibilitatea de care avem nevoie pentru toate companiile din portofoliul nostru, pe care dorim să le transformăm în campioni regionali, care să reușească ulterior să depășească granițele țării. În T1 2023, companiile ROCA Industry au obținut o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 95,4 mil. RON, în creștere cu 0,4% comparativ cu anul T1 2022 și EBITDA cumulată de 4,4 mil. RON, respectiv o marjă EBITDA de 4,6%.  

La ROCA Industry ne-am reunit într-o structură specializată de holding, sub umbrela fondatorului și acționarului nostru majoritar ROCA Investments - cea mai dinamică companie de private equity de pe piața locală - care ne permite crearea unor strategii și sinergii puternice de grup, care pot fi implementate la nivelul fiecărei companii pentru o mai bună funcționare și dezvoltare regională accelerată. Suntem primul holding specializat de materiale de construcții din România, ce reunește companiile BICO Industries, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Romania, și unul dintre cei mai mari la nivel European, ECO EURO DOORS, cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale, cu o experiență de 27 de ani pe piață, EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri și DIAL Harsova companie cu experiență de peste 20 de ani, specializată în producția de panouri bordurate de gard. 


Reindustrializarea României începe în fabrici 

Un pas obligatoriu pentru Reindustrializarea României este reprezentat de transformarea sistemică a companiilor industriale din piață. Astfel, tehnologizarea și digitalizarea fabricilor vine ca o necesitate în drumul spre atingerea performanței, într-o eră marcată de instrumente, ce eficientizează procesele de producție și fabricație. Un aspect important pe care ne concentrăm este infuzia de know-how și sinergii la nivel de grup, prin care companiile să beneficieze de structuri solide, sisteme organizate de guvernanță și procese îndreptate către dezvoltarea departamentelor specifice. Investiţiile pe care le realizăm în această direcție sunt în special destinate eficientizării pe zona de producţie, creşterilor de capacităţi de producţie şi retehnologizarea în anumite zone. Ne focusăm pe proiecte de investiții și planuri multianuale, în toate companiile din portofoliul ROCA Industry care depășesc valoarea de 40 mil. EUR. 

Un alt aspect de care ne-am dat seama că este benefic pentru tipul nostru de holding, îndreptat spre expansiune continuă și accelerată, este reprezentat de creșterea cu ajutorul strategiilor de M&A. Astfel, mizăm pe procesul de fuziune, și de atragere a unor noi achiziții în dezvoltarea holdingului nostru, reușind în acest mod să creăm sinergii puternice care să aducă noi oportunități, strategic orientate, companiilor din portofoliu. Consolidarea companiei și transformarea acesteia într-una cu potențial internațional depinde de toate aceste procese, care trebuie implementate riguros, pentru ca ramura industrială a României să prospere.


ROCA Industry creează valoare pe termen lung pentru business, mediu și comunitate, asigurându-se în permanență că activitatea pe care o desfășoară în crearea de campioni regionali cuprinde acțiuni și moduri de lucru sustenabile, ce protejează resursele ecosistemului. Vrem să avem o contribuție reală în industria din România, dar putem face acest lucru doar având grijă de impactul proceselor din fabrici pe termen lung. Reindustrializarea României trebuie să se întâmple accelerat, dar un aspect important de luat în calcul este și cum se întâmplă.

Pornim Reindustrializarea accelerată a României și punem companiile din industrie pe harta europeană cu ajutorul a 3 atribute esențiale: CAPITAL, VIZIUNE și CURAJ.