• EVOLOR este noua denumire a companiei Sarcom, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri. 
  • În T1 2023, EVOLOR a înregistrat o cifră de afaceri de 17,6 mil. RON, în creștere cu 46% comparativ cu primul trimestru din 2022.
  • EVOLOR țintește un volum de business de aprox. 100 mil. RON în 2023 și vizează extinderea accelerată a rețelei de distribuitori tradiționali la nivel național, dar și a rețelelor de retail internațional. Compania a semnat în luna mai un prim contract de export în Republica Moldova.


Bucuresti, 19 mai 2023 – Sarcom, unul dintre cei mai mari jucători locali pe segmentul producției de vopsele și lacuri, se relansează sub denumirea de EVOLOR și raportează un volum de business de 17,6 milioane RON în primele 3 luni ale anului 2023, în creștere cu 46% față de primul trimestru al anului trecut. EVOLOR, care face parte din holdingul de materiale de construcții ROCA Industry, listat pe piața AeRo a BVB, vizează extinderea accelerată a vânzărilor în cadrul rețelei de distribuitori tradiționali la nivel național, dar și pe segmentul de retail internațional. 

Ca parte a unei ample strategii de transformare operațională, comercială și organizațională, dar și de repoziționare pe piața națională și de extindere pe piețele regionale, compania a încheiat recent procesul de rebranding și, respectiv, de înregistrare a noii denumiri comerciale EVOLOR. Cu rezultate foarte bune înregistrate atât în 2022 cât și în primul trimestru al anului, EVOLOR țintește un volum de business de 98 Mil. RON, până la finalul lui 2023.   

În primele 3 luni ale anului, EVOLOR a atins un nivel al EBITDA de 2,2 milioane RON, cu 171 % peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022, iar marja EBITDA s-a situat la 13% din cifra de afaceri, față de 7% în primul trimestru al anului trecut. În 2022, EVOLOR s-a situat în top 5 in industria producătoare de vopsele și lacuri, din punct de vedere al profitabilității.  

“Rezultatele obținute până în prezent confirmă strategia de dezvoltare a acestui brand 100% românesc și de transformare a sa într-un campion industrial regional. Potențialul de producție și de desfacere pentru produsele din portofoliul EVOLOR este uriaș, iar repoziționarea companiei reprezintă un pas strategic în miza noastră de a transforma compania într-un jucător cu prezență națională semnificativă și înalt competitiv pe piețele europene,” declară Bogdan Pârvu, CEO EVOLOR. 


EVOLOR continuă dezvoltarea accelerată:

Extindere națională și internațională, creșterea capacității de stocare, eficientizare energetică 

În 2023, compania continuă în ritm accelerat extinderea la nivel național, în segmentul de retail tradițional. Până în prezent, produsele EVOLOR au ajuns pe rafturile celor mai mari magazine de tip Do It Yourself precum Dedeman și Leroy Merlin, iar de curând, compania a semnat un acord comercial și cu rețeaua Brico Depot. 

Suplimentar, compania urmărește obiective de eficientizare operațională, atât prin extinderea capacității de stocare, într-o facilitate logistică suplimentară amplasată în proximitatea fostei platforme industriale Oltchim, cât și prin implementarea unui proiect care vizează construirea unui parc fotovoltaic, pentru a reduce dependența energetică. 

Mai mult, EVOLOR a marcat in luna mai un nou prag în strategia de extindere pe piețele externe, semnând un prim export către Republica Moldova, o piață în plină dezvoltare. Republica Moldova reprezintă o oportunitate pentru EVOLOR, având în vedere premisele de dezvoltare ale țării și prezența mai multor producători din Ucraina, concentrați în prezent pe planurile de reconstrucție ale țării aflate la Nord de România. 


Despre EVOLOR

Cu o prezență de 30 de ani pe piață, EVOLOR a fost înființată în 1993 sub denumirea Sarcom și, din octombrie 2021, este deținută de holdingul ROCA Industry, specializat pe segmentul materialelor de construcții. Cu o cotă de piață de 8%, compania comercializează o gamă largă de produse (vopseluri lavabile de interior și exterior; tencuieli decorative; emailuri, lacuri, grunduri – atât pe bază de apă cât și in solvenți organici; diluanți și produse complementare; pigmenți superconcentrați). Între cele mai cunoscute branduri ale companiei se numără Sticky și Coral. 

Despre ROCA Industry

ROCA Industry, listată din ianuarie 2021 pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul ROC1, deține, direct si indirect, un număr de 7 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din CEE și în top 5 producători europeni), Sarcom – de curând EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), Dial (producător de produse din fir metalic), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga Technlogijos prin intermediul BICO Industries.


EBITDA = profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare

DYI = do – it – yourself (rețele de retail în domeniul bricolajului)